Hem » Inredningstips för studenter – gör det till ditt egna!

Inredningstips för studenter – gör det till ditt egna!

by Niklas Meurling

Att flytta hemifrån och in i en studentlägenhet är både spännande och lite skrämmande. Du har nog aldrig haft så mycket frihet förut, och det är dags att ta ansvar för dig själv. En av de stora utmaningarna som väntar dig är att inreda din lilla studentbostad på ett sätt som passar just dig. Här kommer några tips på hur du kan gå tillväga!

Var hittar man inspiration till sin inredning?

Det finns många olika sätt att hitta inspiration till sin inredning. Svensk inredningsinspiration kan man hitta genom olika hemsidor, inredningsprogram på tv, gå på inredningsmässor eller besöka inredningsbutiker. Man kan också ta inspiration från vänner och bekanta, eller från bilder i tidningar och sociala medier. Det viktigaste är att man väljer något som passar ens egna stil och smak. Inredningen ska först och främst vara funktionell, men det är också viktigt att den ser snygg ut och passar ens stil.

Funktionell inredning – gör mer av mindre

Funktionell inredning är en inredningsstil som fokuserar på att ta vara på den lilla ytan man har. Inredningen ska vara användbar och praktisk, och samtidigt se snygg ut. Funktionell inredning passar både små och stora hem, och det finns möbler och inredningsdetaljer för alla rum. Allt ska ha sin plats, och det ska vara lätt att hitta det man behöver när man behöver det. Funktionell inredning handlar mycket om att tänka smart, och det går ofta att göra mycket med lite. En funktionell inredning är ofta enkel, stilren och elegant. Det kan vara en bäddsoffa eller loftsäng, alternativt ett praktiskt slagbord. En annan funktionell inredning är till exempel en hallbänk som man kan ha förvaring i.

3 budgetvänliga inredningsidéer

Som student har man oftast inte den största budgeten till att inreda sin bostad. Det är mycket som ska köpas på en och samma gång, så här kommer tips som inte kräver en förmögenhet:

1. Hitta ett bra pris på en second hand-soffa och fixa den upp med nya kuddar och plädar.
2. Leta reda på några billiga fotoramar och inred ditt hem med dina favoritbilder.
3. Köp lite billig inredning på loppisar eller second hand-butiker och mixtra runt tills du hittar en stil som passar dig.

Att tänka på innan man börjar inreda

Inredning är en viktig del av varje hem, och det är ofta det första som gästerna ser när de kommer in. Inredningen kan säga mycket om vem man är, och det är därför viktigt att man väljer inredning med omsorg. Det finns många olika stilar att välja mellan, och det kan ibland vara svårt att veta vilken stil man ska välja. Men det finns några grundläggande tips som alla bör följa när de inreder sitt hem.

Man bör tänka på hur man vill att rummet ska se ut, och sedan välja möbler och accessoarer som passar den stilen. Man bör också titta på sin budget, och inte köpa för dyra möbler eller accessoarer som man inte har råd med. Oftast är det bättre att investera i några få men med bra kvalité än massor av billiga saker. Man bör också titta på sin livsstil, och inreda efter den. Om man har ett husdjur bör man till exempel inte ha för fina möbler eller accessoarer, eftersom de oftast bara kommer att bli smutsiga eller trasiga. Man bör också titta på hur mycket tid man har att lägga på inredningen, och inte ta på sig mer arbete än man orkar med. Det finns ingen perfekt inredning och det kan ta tid innan bostaden känns som ett komplett hem.

Hur skapar man en personlig och unik inredning?

En av de bästa sätten att skapa en personlig och unik inredning är att shoppa vintage. Vintage möbler och konst har en historia och en själ, och det är ofta mycket enklare att hitta unika föremål i second hand-butiker eller på loppisar än i vanliga möbelaffärer. Dessutom är det ofta billigare att inreda med vintage, eftersom man inte behöver köpa allt nytt. Man kan också välja att shoppa second hand online, där det finns ett mycket större utbud. Nackdelen med vintageinredning är dock att man ibland kan ha svårt att hitta precis det man letar efter, och man måste ofta vara beredd att göra lite ombyggnationer själv. Det kan även kräva att man måste ta snabba beslut, eftersom andra annars kan hinna före.

DIY – gör dina egna möbler eller inredningsdetaljer

Att göra saker själv är alltid kul, och det är ännu roligare när man får använda sin kreativitet för att skapa något unikt. Det finns många olika DIY-projekt man kan göra, och det är enkelt att hitta inspiration på internet eller i inredningsmagasin. Man kan till exempel göra sina egna möbler eller inredningsdetaljer. Det finns ingen gräns för vad man kan skapa, och det är ofta mycket billigare att göra saker själv än att köpa dem. Dessutom blir det alltid unikt och personligt, och man har alltid stoltheten av att ha skapat något med egna händer. Just nu är det trendigt med väldigt råa träbord eller trästommar för sängen. Dessa kan man själv skapa ifall man har platsen och verktygen.

You may also like

Leave a Comment