Hem » Ett grepp om Emil Beer

Ett grepp om Emil Beer

by Karl Magnusson
writing1

“Emil och Victor” har man hört talas om genom barnbarnet, nio år. Gap, flabb och bajsord har hörts när han kommit på besök och lånat min surfplatta. När jag frågat vad han tittar på har det varit Emil Beer och hans bror Victor som varit i farten. Är han verkligen rumsren den där Emil? Hur gammal är Emil Beer kan man undra? Går det att få ett grepp om honom?

Snabba fakta om Emil Beer

Namn?Emil Rolf Beer
Vad?YouTubestjärna, skådespelare och författare 
Född?28 oktober 1994 i Stockholm, 28 år
Familj?Sambon, Rebecka “Ros” Ejdemo

Varför gillar man Emil Beer?

Jag frågar mitt barnbarn varför han gillar Emil och Victor och får till svar – “De har jättebra humor och är snälla i sina sketcher, allvarliga saker gör de roliga”. Jag har inte en aning. Ett för mig okänt landskap, verkar helt crazy! Måste nog kolla upp dem lite mer.

Vad är det han gör Emil Beer?

Man vill ju vanligtvis stoppa människor i fack eller genrer, kategorisera. Svårt att göra med Emil. Han dyker upp överallt märker man när man börjar kolla upp honom. Han gör humoristiska sketcher på YouTube, medverkar i matlagningsprogram och “Allsång på Skansen, kör quiz i olika former, skriver böcker. En del tycker att han är fantastisk, andra att han borde bannlysas från Internet. 

Emil är bland annat del av den svenska humorgruppen IJustWantToBeCool (IJWTBC) som består av Emil själv, hans bror Victor och kusinen Joel Adolphson. De publicerar korta, humoristiska sketcher på Youtube. När man letar fakta på Internet om Emil kommer det upp en massa frågor som “Har Emil och Victor en syster?” och “Hur lång är Emil Beer?”. 

På Instagram visar Emil och Victor upp sig med en tjej i mitten och skriver “Syskonen Beer”, man får förmoda att det är en syster, eller så skojar de med oss. Svårt att veta! Ingen verkar veta hur lång Emil är. Å andra sidan – är hans längd så intressant? Emil heter Rolf som mellannamn. Undrar om han vill kännas vid det? På Instagram har han 198 000 följare. Många måste ju gilla honom. Jag undrar varför.

Emil Beer i kortfilmer på YouTube

Tittar igenom lite av Emil och Victors produktioner på Youtube. Vad handlar de om?

  • “Kan Emil Beer göra två saker samtidigt?

Tillsammans sin flickvän, artisten och kocken Rebecca “Ros” lagar Emil pastarätten Cacio Pepe. Emil blir lite stressad av Ros snabba instruktioner när han skall laga rätten, men lyckas i alla fall hålla humöret uppe.

  • Vi tar hand om ett barn i 24 timmar”

Emil får barn ihop med Joel. Det uppstår lite komplikationer och det visar sig inte vara så enkelt att vara förälder – eller barn. Barnet skall lanseras på Instagram och äta mat. Föräldrarna svär.

  • Emil Beer, Vladimir Putins förlorade son?”

Man diskuterar Viktors likhet med Putin. Likheten är slående med Putin som ung pojke, kan det verkligen vara så? Vad är antalet likes värt? Det är viktiga frågor som diskuteras.

  • “Jag gråter varje kväll – 13 snabba frågor med Victor och Emil.”

Victor och Emil svarar på ett quiz om sig själva.

  • “DOFTIBANG (Hur luktar Emils doftljus?)”

Emil uppfyller en dröm om att skapa den mest perfekta doften. Hur luktar Emils doftljus egentligen? Jag undrar – finns doften på riktigt? 

Är Emil Beer olämplig för barn?

Ja, vad skall man säga om Emil och hans gäng? Det går lite runt i skallen – en blandning av Emil i Lönneberga som gör en massa hyss och Pippi Långstrump som säger och gör det lite förbjudna som en del vuxna inte gillar. Genre? Svårt att placera – någon blandning av gammal svensk buskis, gamla barnprogrammet “Fem myror är fler än fyra elefanter” och iakttagelser ur samtiden. Förstår att barnen gillar honom. Visst är han till utseendet lik Putin som ung, men farlig att titta på? Nej, skulle inte tro det!

You may also like

Leave a Comment