Hem » Sveriges brantaste skidbacke

Sveriges brantaste skidbacke

by Niklas Meurling

Det finns nog ingenting som inte blir jämfört och listat. Snabbaste, längsta, dyraste eller som här brantaste. Och det är inte bara i Sverige utan överallt i världen. Här tänkte vi ta en titt på främst två skidpister som båda varit, och där en även är den brantaste skidbacken i Sverige.

När vi ändå håller på så kollar vi hur det ser ut när det gäller vilka som är brantast i Norden och Europa, till och med världen. Men låt oss börja i Sverige.

Brantaste skidbacken i Sverige

Som vi nämner inledningsvis är det två skidbackar som sticker ut bland Sveriges alla pister och båda är klassade som svart backe.

Brantaste skidbacken i Sverige

De är Chocken Idre och Väggen Sälen. Skidbackarna ligger i två av de mest populära svenska skidorterna men det finns fler branta pister i de svenska fjällen.

 1. Idre Fjäll Chocken i Dalom
 2. Väggen skidbacke i Sälen
 3. Rännan i Lofsdalen
 4. Nol i Egga i Funäsdalen

Dessutom finns det två backar i Åre som i vissa delar av backarna kan jämföras med Idre Chocken. Det är Stövelbranten i Störtloppet och övre östra partiet i Slalombacken.

Skidbackarnas lutning

Den plats för Chocken i Dalom som du kan besöka backen på är i Idre Fjäll i Dalarna. 1998 byggde Idre brant backe, väldigt brant backe, och döpte den till Chocken, vilket är ett passande namn. I och med det tog denna skidbacke över första platsen från Väggen med en lutning på 48 grader.

Dock har Chocken bara en lutning på 46 grader idag. På grund av en hel del olycksfall sprängdes de övre delarna bort för att göra Chocken säkrare och minska lutningen.

Så hur brant är Väggen Hundfjället erbjuder då? Bara en grad mindre lutning. Lutning Väggen Hundfjället stoltserar med är 45 grader.

Eftersom båda har varit och är Sveriges brantaste backe tycker vi att vi kan nämna båda med lite fakta.

Fakta om Chocken i Idre – brantaste backen idag

 • Byggdes 1998.
 • Lutning på 46 grader.
 • Har en längd på 2 800 meter.
 • Högsta fallhöjd är hela 307 meter.
 • Skidliftarna på fjället finns i Gränjåssvålen på cirka 890 meter över havet.
 • Olycksdrabbad pist med flera olyckor som tyvärr även lett till dödsfall. Bland annat en pistmaskinsförare som avled när vajern brast till pistmaskinen.
 • Står värd för Speedski.
 • Backrekord är 180,53 km/h.
 • Krävs vajer för pistmaskinerna för att kunna förbereda backen.

Fakta om Hundfjället Väggen – näst brantaste backen

 • Var Sveriges brantaste fram till 1998 när Chocken tog över tronen.
 • Väggen Sälen lutning är 45 grader.
 • Den lutning Väggen Sälen har, samt givetvis andra faktorer, gör den faktiskt till Sveriges snabbaste backe med backrekord på 198 km/h.
 • Väggenbanan är skidliften till skidbacken.
 • Tyvärr har Väggen Sälen dödsfall på sin lista. En 50-årig kvinna föll och kanade 250 meter och överlevde inte sina skador.

Nordens brantaste skidbacke

Enligt Idre Fjäll själva är Chocken även den brantaste backen i Norden och det finns inget som talar emot det.

Europas brantaste skidbacke

Ger vi oss ut i Europa är det ett stort urval av branta backar. Här finns Tyskland, Österrike och Schweiz som alla har enormt populära skidanläggningar och mängder med skidbackar. De flesta som hamnar på listan över de brantaste backarna är ofta World Cup-backar.

En som ofta nämns är Harakiri i Mayrhofen, även kallad självmordsbacken. Nog för att den är brant och tuff men den kommer inte i närheten av den brantaste backen i Europa.

 1. Manni Pranger i Steinach am Brenner i Österrike – Den här WC-backen klassas som den brantaste preparerade pisten med en lutning på dryga 45 grader. Backen har fått sitt namn efter världsmästaren i slalom, Manfred Pranger som var från Tyrolen. Både Chocken och Väggen kan lutningsmässigt konkurrera med denna skidpist.
 2. Kandahar i Garmisch-Partenkirchen i Tyskland – Skidbacken är 7 kilometer lång och är en WC-backe. Även om den inte är brant överallt så har det fria fallet en lutning på dryga 42 grader.
 3. Lauberhorn, Wengen, Schweiz – Störtloppsbacken i Wengen är hela 4 422 meter lång och är den längsta störtloppsbacken som finns i världen. Den är även en av Europas brantaste backar med en lutning på 41 grader.

Men finns det då brantare skidbackar någon annanstans i världen, eller är det Alperna som gäller?

Världens brantaste skidbacke

När vi börjar söka oss ut i världen handlar det faktiskt mest om hur farliga de är snarare än om de är branta. Det är ofta tuffa passage som blir nämnda även om inte backen är så brant.

Däremot när det talas om den brantaste skidbacken i världen nämns återigen Harakiri i Mayrhofen. Men som vi konstaterade ovan är Manni Pranger brantare.

En skidbacke som dyker upp i listor, bloggar och artiklar är dock Corbet’s Couloir – Jackson Hole i Wyoming i USA. Anledningen är att den har ett nästan helt vertikalt fall på flera meter och smala branta passager. Så kanske är den per längd inte den brantaste, men dess passage är det helt klart.

Även Delirium Dive – Sunshine Village i Banff i Kanada blir ofta omnämnd, vilket troligtvis beror på att den är krävande och har i vissa passager lutningar på 60 grader.

You may also like

Leave a Comment