Hem » Vattenfall i Sverige

Vattenfall i Sverige

by Niklas Meurling

Det finns många vattenfall och forsar i Sverige att upptäcka. Hur många det finns exakt är svårt att svara på men en ungefärlig siffra är 50-55 stycken. En del är väldigt enkla att ta sig till med bil, andra måste man vandra några kilometer för att kunna se.

Här kan du läsa mer om olika vattenfall i Sverige.

Sverige högsta vattenfall

Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall och är totalt 93 meter högt, varav det högsta fria fallet är 70 meter. Vattenfallet ligger i Dalarna, i Fulufjällets nationalpark. För att besöka vattenfallet måste du gå på skogsstigar i ungefär 2 kilometer, men det är absolut värt promenaden.

Stora Sjöfallet vattenfall

Det här var en gång de högsta vattenfall Sverige hade innan man började leda om Lule älv. Vattenfallet ligger i Stora Sjöfallets nationalpark, i den nordvästra delen av Jokkmokks kommun.

Tvillingfallen

Som du hör på namnet handlar det här om två vattenfall bredvid varandra. De kallas i folkmun för Greven och Grevinnan och är även dem en del av Sjöfallets nationalpark. Fallen är ganska höga men inte så breda.

Största vattenfall Sverige

Tännforsen kanske inte är Sveriges högsta vattenfall men det är däremot Sveriges största vattenfall. Vattenfallet, som är en del av Indalsälven, är ungefär 38 meter högt och imponerade 60 meter brett. Du hittar vattenfall Östersund Tännforsen ungefär en 12 mil från staden.

Vattenfall Funäsdalen

Runtomkring Funäsdalen finns flera vackra vattenfall och ett av dem är Anderssjöåfallet, som ligger en dryg mil utanför byn. Vattenfallet ligger vid en naturrastplats och du kan gå upp bredvid fallet på de 300 trappsteg som finns där.

Huskvarna fallen

Det finns flera vattenfall i Huskvarna ån som går under benämningen Huskvarna fallen, där Slipstensfallet är det högsta. I närheten finns dessutom fina vandringsleder.

Vattenfall nordvästra Jämtland

Det är inte bara Tännforsen du hittar i det vackra landskapet, du hittar även flera andra häftiga vattenfall i nordvästra Jämtland.

Brakkåfallet

Det här är ett populärt utflyktsmål och du behöver dessutom inte gå så långt för att komma dit, bara dryga 100 meter från parkeringen. Brakkåfallet är uppdelat i två vattenfall, övre och nedre och det finns gott om bra badmöjligheter i det klara vattnet. Det här vattenfallet är även känt från Dunderklumpen av Beppe Wolgers.

Hällingsåfallet

Det här vattenfallet hittar du vid Gäddede, en liten ort nära den norska gränsen. Hällingsåfallet är, som namnet antyder, en del av Hällingsån och du behöver vandra ungefär två kilometer för att nå fram till fallet.

Fettjeåfallet

Det här vattenfallet är otroligt vackert och brukar beskrivas som sagolikt. Vattnet faller ner i två etapper som tillsammans är 60 meter höga och landar i en lagun innan de rinner vidare. På vintern är vattenfallet helt fryst vilket gör det till ett populärt ställe att isklättra på. Du kan parkera ungefär 2 kilometer från fallet.

Lindefallet vattenfall

Vattenfallet i Västergrundsjö är inte speciellt stort men väldigt vackert. För att ta dig dit måste du gå ungefär 2,2 kilometer på små snåriga skogsstigar som till slut leder dig fram till den vackra platsen.

Vattenfall Värmland

Även Värmland har en del vackra vattenfall att upptäcka. Du kan exempelvis besöka Stora falla i Värmland, Digerfallet eller Brattfallet. Det sistnämnda ligger vid en omtyckt vandringsled och har även fina picknick-platser.

Vattenfall i Halland

De vattenfall som finns i Halland är inte så höga men många är omgivna av vacker natur och fina vandringsleder. Några som är populära att besöka är:

  • Danska fall
  • Albäck vattenfall
  • Sumpafallen naturreservat
  • Jöransfors

Vattenfall Västra Götaland

Det är inte bara i norra Sverige vi hittar vackra vattenfall, det finns gott om dem i mellersta och södra Sverige med. Ett exempel är Älgfallet som ligger i norra Bohuslän, väldigt nära den norska gränsen. Vattenfallet har en fallhöjd på ungefär 46 meter och är ibland upplyst på kvällarna av solcellslampor.

Trollhättan

Trollhättefallen brukade vara en enorm turistattraktion när älven fortfarande var orörd och vällde fram med en enorm kraft. Nu för tiden finns det en damm vid fallen och enbart när dammluckorna öppnas går det att se hur stark älven faktiskt är. Oavsett är det ett vackert ställe att besöka och det är faktiskt Göta älvs naturliga fallfåra.

Vattenfall Göteborg

Runtomkring Göteborg finns flera vattenfall som är värda ett besök. I Göteborgs kommun finns bland annat Lärjeåns vattenfall, som ligger nära Hjällbo. Det är enkelt att ta sig dit och väldigt populärt att fika på klipporna intill ån.

I Härryda kommun, som gränsar till Göteborgs kommun finns också många fina vattenfall. Några av de mest populära att besöka är:

  • Bråtabackens vattenfall
  • Gallhålans vattenfall
  • Tullefallet

Vattenfall i Sverige karta

Om du är sugen på att besöka ett vattenfall kan du kolla hur du enklast tar dig dit på en karta. Det kan även vara bra att kolla upp hur långt du måste gå från parkeringen och vilken typ av väg eller stig som tar dig dit, speciellt om du åker med små barn.

You may also like

Leave a Comment