Hem » Klä dig rätt för vintervandring

Klä dig rätt för vintervandring

by Niklas Meurling

Bara för att dagarna blir kortare, mörkare och kyligare betyder det inte att du ska isolera dig och vänta till sommaren för att vandra. Vintern är en perfekt årstid för vandring eftersom naturen är otroligt vacker när den är frostbiten och snötäckt. Och finns det något mysigare än en öppen eld? Skulle inte tro det. Men när det är kallt ute är det otroligt viktigt att klä sig ordentligt.

De flesta av oss fick nog höra som barn att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder. Kanske är det ett av de svenska uttryck som mest förknippas med dåliga barndomsminnen – cykling i ösregn, orientering i snöoväder… Vi behöver inte bringa fram de dåliga minnena, men du förstår. Nu när du är vuxen har du förmodligen insett att uttrycket faktiskt stämmer rätt väl. Det är trots allt otroligt viktigt för både vårt fysiska och mentala välbefinnande att komma ut på vintern, och därför gäller det bara att bära kläder för vandring som håller dig varm. Här kommer några av våra bästa tips för att du ska slippa bli nedkyld under vintervandringen.

Underställ håller det kalla och blöta ute

Oavsett vilken utomhusaktivitet det rör sig om under vintern är underställ det viktigaste du kan bära. För dig som inte vet vad underställ är, är det de plagg som sitter närmast kroppen, vanligtvis ett heltäckande trikåplagg bestående av långkalsonger och en matchande tröja. Understället håller kroppen både varm och torr genom att stänga ute kyla och fukt. Samtidigt transporterar understället bort fukt från kroppen så att du slipper bli genomblöt av svett. Med andra ord är baslaget otroligt funktionella och bör ingå i varje garderob samt plockas fram när det är dags för vintervandringen.

Vandringsbyxor och värmande tröja för att hålla värmen

Underställ är bara det första lagret och ska inte förväxlas med det enda lagret du ska ha under en jacka. Glöm inte att du alltid ska ha lager-på-lager-principen i åtanke när det gäller vinteraktiviteter. Det vill säga att efter baslagret kommer en tröja, antingen en tunnare tröja om det inte är superkallt eller en fleecetröja om det är ett kallare klimat där du ska vandra. På benen vill du har ett par funktionella vandringsbyxor och/eller ett par vindbyxor om det förväntas bli mycket blåsigt. Vandringsbyxor är byxor som ger rörelsefrihet och är slitstarka för att optimera din vandring.

Extra skydd med en skaljacka

Det sista lagret bör bestå av en så kallad skaljacka, som har den fantastiska funktionen att skydda dig från alla väderförhållanden, oavsett om det är en snöstorm, regnoväder eller hårda vindar. Skaljackor är vattentäta och fukttransporterande, vilket liksom underställ leder bort svett under fysisk aktivitet. Namnet skaljacka kommer från att jackan fungerar som ett slags ytterskal för utomhuskläderna. Materialet som en skaljacka är tillverkad av kan variera från producent till producent, men i allmänhet består de av ett funktionellt membran som gör jackan vatten- och vindtät. Många är tillverkade av nylon eller polyamid.

Håll fötterna varma med rätt strumpor och kängor

Många av oss glömmer bort vikten av att hålla fötter och tår varma under vandringen. Faktum är dock att det är otroligt viktigt att hålla dem varma (precis som det är viktigt att hålla huvudet varmt) eftersom det hjälper till att fördela värmen bättre i hela kroppen. Dessutom kan kalla och våta fötter och tår resultera i köldskador, vilket kan få förödande konsekvenser. Och även om problemet inte märks direkt kan nedkylda fötter och tår leda till att kroppen blir mer sårbar för förkylningar, vilket du vill undvika om du ska ha någon chans att vandra mer i vinter. 

Så för att se till att du håller fötterna varma under vandringen är det viktigt att ha på dig ett par (eller fler) strumpor och ett par ordentliga stövlar. Ullstrumpor är bra för att hålla värmen, och om du märker att du svettas mycket om fötterna kan det vara en bra idé att ha ett par tunnare strumpor under ullstrumporna. Därefter behöver du ett par varma och relativt höga vandringskängor för att hålla snön borta och fötterna torra.

Avsluta med rejäla handskar och en mössa eller två

Sist men inte minst är det viktigt att investera i ett par bra handskar och en varm mössa när du ger dig ut i det vackra vinterlandskapet. 

Här tänker vi helt enkelt ju varmare, desto bättre! Det är lätt att fingrarna kyls ner under vandringen, så det är viktigt att ha ett par rejäla handskar som håller dig varm. Du kan faktiskt ta med dig två par, ett par lite klumpigare handskar för själva vandringar och ett par tunna fingervantar för fikapausen. 

När det gäller mössor är det egentligen upp till dig vad du tycker passar bäst och är mest bekvämt. Men det är bättre att vara varm och svettig än att frysa om öronen. Du kan förslagsvis ha en tunnare mössa först och sedan en varmare mössa ovanpå. Om det blir för svettigt tar du helt enkelt av dig det första lagret!

You may also like

Leave a Comment