Hem » Gillra en fälla för dina bananflugor

Gillra en fälla för dina bananflugor

by Karl Magnusson
banana

Bananflugor är en intressant art. Visste du till exempel att honorna blir gravida med flera hanar samtidigt och att de odlas i miljontals i laboratorier? Det är fullt normalt att bli äcklad snarare än fascinerad av detta. Du vill troligtvis inte ha dem i ditt kök i alla fall.

Snabbfakta om bananflugor

HabitatHela världen, speciellt i din fruktskål
Vetenskapligt namnDaggfluga
Storlek2-4 millimeter
Livslängd30 dagar
ÄterFrukt, framför allt din frukt

En bananfluga med mellannamnet vinäger

Det är lite oklart var bananflugorna först kom från. Nu finns de hur som helst i otroliga mängder över hela planeten i olika varianter. Det är då inte så konstigt att de också har många olika namn på olika språk.

Bara för att ta några exempel kallas de även:

 • Fruktfluga (eller äkta fruktfluga)
 • Vinägerfluga
 • Vinfluga
 • Pomadfluga

Även om biologer gärna berättar om hur intressanta bananflugor är och även om de givetvis har lika stor rätt till liv som alla andra djur, upplever de flesta en viss irritation över att upptäcka dem flygande ovanför diskbänken i köket. Faktum är att bananflugor betraktas som en mycket destruktiv skadeinsekt inom jordbruket. Lyckligtvis finns det mycket enkla knep att ta till om du inte vill ha dem hos dig.

Fällor för bananflugor finns att köpa

Du kan köpa fällor som är utformade för bananflugor i flera olika affärer, som till exempel Claes Ohlsson eller Skadedjursbutiken. Tillverkarna gör reklam för att fällorna innehåller feromoner och andra doftämnen som lockar till sig framför allt hanarna. Då spelar det ingen roll att honorna kan få astronomiska mängder ungar på samma tid du hinner blinka – det finns ju ingen att alstra larverna med.

De butiksköpta fällorna fungerar enligt olika omdömessajter ganska bra och de verkar göra mer eller mindre vad de lovar. Om du ska köpa en bananflugefälla är det bäst att köpa den från ett märke som tillverkar fällor för mal och andra insekter som du inte vill ha i ditt hem. Men innan du beställer hem en massa fällor kan du nog vilja testa ett beprövat husmorsknep som är hypereffektivt mot bananflugor och alla dess varianter.

Recept på en oemotståndlig fälla för bananflugor

Du kan enkelt tillverka en egen fälla för att fånga bananflugor och fruktflugor med ingredienser som sannolikt finns i ditt hem. Om du har läst hela texten före detta stycke minns du nog att ett av de alternativa namnen på bananfluga är vinägerfluga. Det är en ledtråd.

För att göra en fälla för bananflugor behöver du:

 • Vinäger
 • Honung
 • Diskmedel

Det är allt! Följ sedan de här stegen:

 1. Mät upp vinäger i en liten skål eller ett litet glas.
 2. Rör ner en liten klick honung
 3. Droppa i en till ett par droppar diskmedel
 4. Rör om försiktigt
 5. Placera fällan i närheten av där bananflugorna håller till

Du har nu tillverkat ett lockbete som är så oemotståndligt för bananflugor att de kommer dras dit som om fällan var en magnet och de var små kylskåpsdörrar.

En honungsfälla för bananflugor utan honung

Nu kanske du sitter och svär över att du minsann inte har en gnutta honung i skåpen och att du faktiskt har ett bananflugeproblem som behöver tas omhand omedelbart. Det går bra att utelämna honung ur receptet och göra en fälla utan honung, även om det inte blir riktigt lika effektivt. Om du inte har vinäger kan du använda ättika istället men då vill du nog ha i lite socker som kompensation.

Bananflugor är också attraherade av vin och öl. Det innebär att du kan skapa en fälla av någon av de dryckerna men det är ju lite synd att inte få dricka dem själv. Kanske gör du dock bananflugorna lite gladare i deras sista stunder.

Det enda du inte kan utesluta och som är svårt att byta ut är diskmedlet. Anledningen är att diskmedel är det som gör det till en fälla och inte en buffé för bananflugorna. Diskmedel bryter nämligen ytspänningen, vilket leder till att bananflugorna inte kan hålla sig vid ytan och de drunknar.

Ett recept på fälla för bananflugor kan man sätta på väggen

Redan efter några timmar kommer du hitta döda bananflugor på botten av din fälla. Du behöver inte plocka bort dem, eftersom de andra bananflugorna inte är tillräckligt smarta för att inse faran. När vinägern har dunstat bort kan du göra en ny fälla, tills bananflugorna är borta från din fruktskål.

Du gör dock rätt i att spara receptet, eftersom bananflugor har en tendens att dyka upp igen med en ny leverans apelsiner.

You may also like

Leave a Comment