Hem » Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

Katia Mosally – den anonyma jurymedlemmen

by Niklas Meurling

Innan Katia Mosally tog plats i den svenska Idoljuryn var det få som kände till henne. Kanske inte så konstigt med tanke på att hon främst arbetat, och bott, i Los Angeles de senaste åren. Det var dock i Sverige allt började när hon axlade rollen som jurist till ett pojkband. 

Född:26:e april 1987
Känd för:Jurymedlem i svenska Idol
Bor:I Los Angeles
Utbildning:Är i botten jurist

Katia Mosallys familj och utbildning

Katia fick sin plats i den svensk-syrianska familjen Mosally när hon föddes 1987 i stockholmsförorten Alvik. Att det var just musik hon skulle komma att syssla med var allt annat än självklart. Katia Mosallys föräldrar var av det hårda slaget och satte stor press på Katia och hennes syskon. I en intervju har Katia Mosally berättat hur hennes mamma blev besviken på Katias syster när denna utbildade sig till tandläkare istället för läkare.

Att studera hårt och skaffa sig en ordentlig utbildning var prio 1 i Katia Mosallys familj och på den vägen kom det sig att Katia Mosally utbildade sig till jurist. Under sin studietid pluggade Katia Mosally på Harvard University liksom vid Glasgow University.

Katia Mosally tog hand om FO&O

Trots sin gedigna utbildning inom juridik bytte Katia Mosally relativt snabbt bana i arbetslivet. En före detta kollegas fru pitchade Katia Mosally till The Fooo, senare kallat FO&O, i rollen som jurist. Katia kom dock att bli bandets allt-i-allo. Hon kom snart att sköta det mesta kring killarna. Sociala medier, för bandets räkning, och mer marknära tjänster stod på agendan. Relationer och logistik runt pojkbandet kom att spela en stor roll i Katias vardag. Hennes arbetsliv hade tagit en oväntad vändning. Till slut blev det hela dock för mycket för henne och hon gick in i väggen. 

Katia Mosally satte siktet på USA

Efter några månaders vila från det allt för höga arbetstempot kring FO&O började Katia Mosally blicka över Atlanten. Musik hade alltid varit en stor del av hennes liv och den stora Idolen Usher låg alltid nära det Mosallyiska hjärtat. I sin strävan efter att ta mark i musikbranschen i Los Angeles började Katia Mosally göra resor till denna stad. Med hjälp av envishet och målinriktat arbete lyckades Katia skaffa sig gott om kontakter i Los Angeles och till slut gick flytten till det stora landet i väst. 

Katia Mosally har beskrivit sig själv som ytterst målmedveten och som någon som inte godtar ett nej som svar. Dessa egenskaper kom med all säkerhet till nytta när hon i Los Angeles iklädde sig rollen som International Marketing Director på anrika Capitol Records. I sin roll på det stora skivbolaget har Mosally under åren arbetat mycket med promotion. Några av celebriteterna som fått ta del av Katia Mosallys expertis är:

  • Ariana Grande 
  • Billie Eilish
  • Lady Gaga

Så hamnade Katia Mosally i Idol

När Nikki Amini valde att avsluta sin medverkan i svenska Idol letade TV4 efter en värdig ersättare. Valet föll på Katia Mosally då hon, i likhet med Amini, hade stor erfarenhet av den internationella musikmarknaden. Mosally själv har i intervjuer berättat om hur hennes främsta uppdrag i juryn numera är att se den internationella aspekten och känna igende artister som kan fungera även utanför Sveriges gränser.

Trots att Katia Mosally nu är mitt i sin andra säsong av Idol är hon fortfarande något av en doldis i Sverige. Googlingen “Katia Mosally wikipedia” ger en skral och ganska intetsägande wikipediasida. Mosally har varit noga med att inte berätta för mycket om sitt privatliv och höll till exempel sin partner utanför rampljuset så länge som möjligt.

På senare tid har Mosally helt låtit bli att nämna någon eventuell kärlek utan fokuserar i intervjuer stenhårt på sin yrkesroll. Under våren kunde publiken se Mosally på tv även i Kanal 5. Tillsammans med Harald Treutiger deltog Katia Mosally där, i Filip & Fredriks frågeprogram “Alla mot alla”. 

You may also like

Leave a Comment