Hem » Pensionen: Avtackning för kollegan på jobbet – tips & råd

Pensionen: Avtackning för kollegan på jobbet – tips & råd

by Niklas Meurling

Idag byter många jobb oftare än vad som skedde tidigare och det uppmärksammas kanske inte lika mycket när någon slutar. Men när det gäller pensionen är det lite skillnad. Då handlar det inte längre bara om att byta jobb, utan att avsluta ett helt yrkesliv.

Det finns viss oskriven vett och etikett när det gäller avtackning vid pensionen. En del företag har en policy hur det ska gå till för att det ska vara rättvist. Tidigare var guldklockan en symbol som visade uppskattning för ett långt arbetsliv, vilket inte är så vanligt längre. Många företag väljer istället presentkort med en given summa de ger till personer som går i pension. Däremot sker firandet nästan alltid på arbetsplatsen precis som tidigare, vilket ibland kan kännas lite opersonligt. Det behöver det dock inte vara.

Tips och råd för en lyckad avtackning

Här har vi listat några saker som är kan vara bra att tänka på för att kunna fira av en kollega på ett minnesvärt och trevligt sätt på arbetsplatsen. Det kan verka som en enkel sak men för många som går i pension är det ganska känsligt. Planera väl och gör det till ett fint och festligt minne med dekorationer som ger en härlig stämning.

Det här kommer garanterat göra sista dagen på jobbet till en bra dag:

  • Välj rätt tid för avtackningen
  • Meddela kollegor
  • Insamling present
  • Dekorera arbetsplatsen
  • Bjud på lämplig mat och dryck
  • Tacktal

Planera och informera

Det finns nog en hel del personer som gått i pension där de lämnat arbetsplatsen efter avtackningen och varit besvikna. Firandet skedde troligtvis en fredag klockan fem när arbetsdagen var slut. Hälften av kollegorna hade kanske tagit komptid och resten hade bråttom iväg för att fira fredag med familj eller vänner.

Det är den sämsta tiden under veckan att lägga in ett firande. Se istället till att samtliga kollegor är på plats och att det finns tid för att prata och umgås. Meddela därför kollegor i god tid så att inga möten, ledigheter och liknande läggs vid det tillfället. Lunchtid är en bra tid, eller om ni brukar ha gemensamt eftermiddagsfika.

Avtackningspresent

När det gäller avtackningspresent brukar många företag stå för den. Men det är alltid roligt att kunna samla in till någon mer personlig present eller blommor. Det ska givetvis vara frivilligt och inte några större summor. Är ni 10 personer som vill ge något kan cirka 30 kronor var en rimlig summa.

Även om någon inte varit med på insamlingen bör samtliga kollegor vara med ändå. Det handlar mer om respekt kollegor emellan än att överlämna en present.

Piffa till arbetsplatsen

Gör tillfället lite festligt och satsa på dekoration till pensionen. Det kan vara enkel dekoration som ballonger, girlanger och liknade vid personens arbetsplats, men det ska vara något som ger en festligare stämning. Ska det vara en hemlighet för vederbörande kan det gemensamma fikarummet vara en bra plats att dekorera för avtackningen.

Köp något fint kort som ni alla skriver under och ställer vid arbetsplatsen. Eller kanske det finns någon på jobbet som är kreativ och kan skriva ihop en liten personlig text om personen och åren som gått.

Samlas för fika eller mat

Om företaget står för presenten kan det vara smart att ha en insamling till fika eller kanske en smörgåstårta. Att ta en kaffe ihop med lite tårta eller en lunch med smörgåstårta ger mer tid för avtackning och på ett mer avslappnat sätt. Sker det ute på kontoret eller verkstadsgolvet kan det lätt kännas lite konstlat och bli ganska stelt. Som vi nämnde tidigare är just lunch eller fikarasten en bra tid för avtackning.

Till sist – tacktal

Precis som vid andra firanden kan ett tacktal vare en trevlig avslutning. Det brukar dyka upp minnen vid sådana här händelser, och det kan inte komma ett bättre tillfälle att få dela något trevligt minne och tacka för tiden som varit. Glöm inte heller att ge er snart pensionerade kollega möjlighet att säga några ord.

You may also like

Leave a Comment