Hem » Malin Morgan – flitig skådespelare inom både teater, film och TV

Malin Morgan – flitig skådespelare inom både teater, film och TV

by Karl Magnusson
ACT1

Malin Morgan är en svensk skådespelare som kommer från Kristinehamn i Värmland. Hennes efternamn är egentligen Larsson, men visst är ”Malin Morgan” ett vackert artistnamn? Hon gick på Göteborgs Teaterhögskola i slutet av 90-talet och därefter har karriären rullat på med en hel massa roller i såväl filmer, TV-program som teaterverk. 

Snabbfakta om Malin Morgan Camilla Larsson

Född2 september 1970
FödelseortKristinehamn
YrkeSkådespelare
BarnLine Rapace

Om Malin Morgan på IMDb och andra webbplatser

En sökning på Internet informerar oss snabbt och smidigt om höjdpunkter i Malins karriär. På webbplatsen IMDb räknas inte mindre än 38 olika filmer och TV-program upp, och då är inte teaterroller medtagna förstås.

Bland TV-serierna är ”Bron” med, en otroligt spännande thriller-serie från 2011, med manus skrivet av Hans Rosenfeldt. I ”Bron” spelar Malin karaktären Josefin.

På Instagram har Malin Morgan ett privat konto – man måste vara följare för att se innehållet – och hon har 462 följare.

Vill man se bilder på Malin Morgan är det bara att göra en Google-sökning. En av bilderna går till en artikel i tidskriften ETC. Där berättas att Malin Morgan 2019 gjorde en egen pjäs på Folkteatern i Göteborg. ”Glappet i Huvudet på vemsomhelst”, heter den. Hon har alltså skapat den och spelar själv rollen.

Många filmroller

Malin Morgan gick som sagt på Teaterhögskolan och utexaminerades 1998. Då hade hon redan medverkat i en skolfilm, ”Fångarnas Kör”, och sedan medverkade hon i ett antal filmer. Redan 2001 fick hon en roll i ”Syndare i Sommarsol”. Filmen är byggd på en roman av norrmannen Sigurd Hoel.

Ett år senare medverkade hon i en av de rejält populära deckarfilmerna ”Beck”, nämligen ”Beck – Enslingen”. Hon gör där rollfiguren Tanja.

”En Enkel till Antibes” är en ganska speciell film, lite av en svart komedi. Den utmärks av att ha Sven-Bertil Taube som huvudrollsinnehavare, som för övrigt gjorde en lysande insats. Susanne i filmen spelas av Malin.

För övrigt har hon varit med i en mängd TV-serier.

Teatern ligger varmt om hjärtat

När man ser på Malin Morgans karriär som skådespelare är det tydligt att hon är en flitigt arbetande sådan. Förutom att ha medverkat i långfilmer och oräkneliga produktioner för TV, så har hon spelat många roller på olika teatrar i landet, men även i Norge och Danmark.

På webbplatsen Wikipedia räknas tre teaterroller upp: ”Negerns och hundarnas kamp” på Teater Giljotin, ”Fucking Måsen” på Uppsala Stadsteater och ”En Vintersaga” på Göteborgs Folkteater.

På Göteborgs Folkteaters webbplats finns det en sida om Malin Morgan. Där får man veta att hon dessutom varit på Teater Bhopa och Scalateatern. När det gäller roller på Folkteatern så räknas sex pjäser upp. De är ”Doktor Faustus”, ”En Vintersaga”, ”Don Quijote”, ”Jukebox”, ”Glappet i huvudet på vemsomhelst” och ”Moderna Tider”.

Den sistnämnda är en ny uppsättning av Charlie Chaplins berömda stumfilm från 1936. En film som är både oerhört underhållande och har ett allvarligt tema – som kanske är lika aktuellt idag. På Folkteaterns uppsättning är det Erik Holmström och Pontus Lundkvist som har omformat Chaplins verk. Enligt kritiken på Aftonbladet blev den inte helt lyckad. Expressen säger att den ”spårar ur”. Kritiken på Svenska Dagbladet är något mer positiv.

Malin Morgan har en dotter

Sökningar på nätet och webbplatser som Ratsit och Eniro förtäljer inget om Malin Morgan har någon familj som hon lever med just nu. Det som är känt är att hon har en dotter som heter Line Rapace. Hon är över 20 år och hennes pappa är Ola Rapace. Malin och Ola gick samtidigt på Teaterhögskolan i Göteborg. Dottern bär efternamnet efter pappan, och har en halvbror som heter Lev.

Filmer och TV-program med Malin Morgan (urval)

  • Syndare i sommarsol – 1991
  • Livet i 8 bitar – 2001
  • Beck – Enslingen – 2002
  • Stackars Tom – 2002
  • Snapphanar – 2006
  • Oskyldigt dömd – 2008
  • En enkel till Antibes – 2011

You may also like

Leave a Comment