Hem » Spara pengar genom att byta elbolag

Spara pengar genom att byta elbolag

by Niklas Meurling

När såg du senast över ditt elavtal? Kanske har du aldrig gjort det? Men det kan verkligen löna sig att se över elavtalet och byta elbolag. Du kan spara tusenlappar per år! Vilket inte är helt fel. Varför betala mer när du inte behöver?

Vad har du för elavtal i nuläget?

Om du inte aktivt har tecknat ett elavtal har du säkerligen ett så kallat anvisat eller tillfälligt avtal. Vilket inte är fördelaktigt för dig utan istället för din elleverantör. Detta kan även hända om bindningstiden har gått ut utan att du förnyat avtalet.

På grund av detta är det smart att se över ditt elavtal minst en gång om året. Plus att elpriser hela tiden ändrar sig. Och nuförtiden kan du enkelt lägga in en påminnelse i mobilen för att komma ihåg uppgiften.

Jämför elbolag och priser

När du är ute efter att byta elbolag är det bäst att först jämföra olika elbolag och framför allt elpriser. Trots allt är det den billigaste elen du är ute efter, eller hur? Men hur går du då tillväga för att hitta det elbolag som erbjuder billigast el?

Det hela är egentligen väldigt enkelt. Numera finns det nämligen flera olika sajter där du kan jämföra elbolag och priser. För även om du är ute efter billig el vill du självklart att den även ska vara miljövänlig.

Fast eller rörligt pris – vilket är bäst?

Frågan är väldigt svår att svara på eftersom det hela beror på hur stora risker du är beredd att ta. Du som inte har så mycket till övers i slutet av varje månad borde välja fast pris eftersom du då vet hur mycket elen kommer att kosta dig.

Men ett rörligt pris kan löna sig förutsatt att priset inte går upp alldeles för mycket under vintern. Eftersom ett rörligt pris oftast är dyrare under vintern och billigare under sommaren. Allt beror på hur kall vintern blir, det finns som sagt en risk.

Framtiden består av grön el

Grön el innebär att elen tillverkas av förnybara källor så som vind, sol och vatten. När du tecknar ett avtal med ett miljövänligt elbolag hjälper du till att sätta press på de bolag som inte använder sig av grön el.

Detta i sin tur leder till att allt fler elbolag byter över till grön el. Vilket självklart är mycket bättre för planetens framtid. Och därmed även dig själv! Alla behöver vi dra vårt strå till stacken för en bättre framtid.

Hur byter du elbolag?

Att byta elbolag är inget som är krångligt. Utan i själva verket kan det hela gå på några minuter, förutsatt att du använder dig av en jämförelse sajt och tecknar avtal via elbolagets hemsida.

Men det finns några steg att ta innan du kan starta processen:

  • Se över bindningstiden på ditt nuvarande elavtal. Om du har en tid kvar är det faktiskt bäst att vänta tills bindningstiden går ut. Annars råkar du säkerligen ut för att betala en avgift för att avsluta avtalet tidigare.
  • Jämför elpriser och även tillvägagångssätt. Det är alltid bättre att välja grön el där elleverantören får fram elen via förnybara källor.
  • Gå in på din valda elleverantörs hemsida och registrera dig.

Vad behövs då du registrerar ett nytt elavtal?

  • På din elmätare hittar du ett identifikationsnummer som du behöver då du byter elavtal. Annars vet inte elleverantören vilken bostad det gäller.
  • Och självklart måste du registrera en betalningsmetod, i slutändan vill alla ha betalt!

You may also like

Leave a Comment