Hem » Hur många stridsvagnar har Sverige?

Hur många stridsvagnar har Sverige?

by Karl Magnusson
tank

Under många år har frågan om Sveriges försvar varit ett omdebatterat ämne. Nedrustning, upprustning, kapprustning? Värnplikt eller inte? Frågorna har varit många, men bland svenskarna har intresset varit svalt. Det var trots allt mer än 200 år sedan det var krig i Sverige. 

Den 24 februari år 2022 ändrades det svala intresset. Ryssland invaderade Ukraina och svenskarna kände att kriget var närmare än någonsin varit sedan andra världskriget. Hemvärnet fick rekordmånga ansökningar och googlingen “hur många stridsvagnar har Sverige” sköt i höjden. Den långa svenska freden kändes inte längre lika självklar. Natomedlemskap började diskuteras, samtidigt som det svenska försvaret började se över sina resurser. 

Hur många stridsvagnar har Ryssland?

Det är knappast en nyhet att Ryssland är större än Sverige, samtidigt som de har ett mer krigshärjat förflutet. Men hur ser skillnaderna i resurser ut mellan länderna?

  • Hur många stridsvagnar har Sverige? 121 stycken, enligt försvarsmakten. 
  • Hur många stridsvagnar har Ryssland? Siffrorna varierar beroende på källa, men någonstans mellan 10 000 och 20 000 stycken. 
  • Hur många stridsvagnar har Ukraina? En mycket svår siffra att uppskatta, eftersom det cirkulerar många olika rykten och siffror. Det rapporteras även att Ukrainska styrkor har tagit över stridsvagnar från de ryska trupperna. Andra länder skickar även både trupper, material och vapen till Ukraina, så siffran varierar kraftigt. 

Men varför har Sverige så få stridsvagnar, det är väl bara att köpa in fler? Nja. Det beror både på att behovet inte har funnits, samtidigt som det är en ekonomisk fråga. Nu undrar du kanske –Vad kostar en stridsvagn? Rimlig fråga. En stridsvagn kostar cirka 20 miljoner. Det är med andra ord en rätt kostsam investering.

You may also like

Leave a Comment