Hem » Hur många kalorier i ett ägg?

Hur många kalorier i ett ägg?

by Karl Magnusson
Eggs

Ägg är ett ständigt omdebatterat livsmedel. Vegetarianer äter dem, veganer gör det inte, de som följer LCHF-diet intar dem i stora mängder, liksom kroppsbyggare. Sen finns det de som kastar bort äggulan för att de menar att den innehåller för mycket fett och därmed kalorier. Stämmer det? Hur många kalorier i ett ägg finns det egentligen? Är det skillnad på hur många kalorier det är i ett kokt ägg och ett stekt ägg?

Kaloriinnehåll räknat per 100 g

Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas är en tillförlitlig källa. Den anger att 100 g rått eller kokt ägg ger 137 kcal (575 kJ). Samma mängd stekt ägg ger 193 kcal (808 kJ). Skillnaden beror på att det dunstar bort vatten när man steker ägg, men inte när man kokar det. Dessutom räknar man med att man använder lite stekfett när man steker ägg och det ökar ju på kaloriinnehållet.

Vad väger ett ägg?

Nu väger man förstås sällan upp en bestämd vikt av kokt eller stekt ägg för att äta. Så egentligen är det mer intressant att titta på vad ett enda ägg ger (och det var ju också frågan). Man brukar räkna med att ett medelstort ägg väger 50 g utan skal, medan ett stort ägg väger 60 g. För enkelhetens skull räknar vi med ett medelvärde, alltså 55 g.

Livsmedelsdatabasen är så finurligt utformad att man kan ange en önskad vikt. Vi kan också titta på vad äggula och äggvita innehåller i kalorier var för sig. Då räknar vi med att äggulan står för ca 35 % av äggets vikt, utan skal, medan äggvitan står för 65 %.

Kaloriinnehåll i ett ägg

Att det avgår vatten när man steker ett ägg har ingen betydelse för energivärdet om man utgår från samma ursprungliga äggvikt – vattnet påverkar inte kaloriinnehållet. Det gör däremot tillsatt stekfett. Vad gäller totala vikten för ett stekt ägg så räknar vi med att avgånget vatten och tillsatt stekfett tar ut varandra. 

Alltså, hur många kalorier i ett ägg, kokt eller stekt, äggula eller äggvita?:

Vikt(g)Energi (kcal)Energi (kJ)
Kokt ägg5575316
Stekt ägg55106444
Äggula1961253
Äggvita361562

Äggets slutdom

Hur många kalorier finns det i ett ägg alltså? Svaret är att det finns mest kalorier i äggulan. För den som vill hålla igen på kalorierna gäller att bara äta kokt äggvita. För den som inte bryr sig så mycket om kalorier utan ser till alla andra värdefulla näringsämnen i ägg gäller att man gärna äter hela ägget. För exakta siffror avseende kaloriinnehåll – se tabellen ovan.

You may also like

Leave a Comment