Hem » Hur länge lever en fluga?

Hur länge lever en fluga?

by Karl Magnusson
FLY

Undrar du hur länge kan en fluga leva? Det finns många faktorer som bestämmer en flugas livslängd som exempelvis art, temperatur och mattillgång. Då husflugan är den fluga de flesta tänker på i detta sammanhang så tar vi den som exempel.

Det finns en faktoid som hävdar att en husfluga bara lever i 24 timmar. Det stämmer inte. Det är inte ens i närheten. Det korrekta svaret på hur länge lever en fluga är snarare 24 dagar. 

Hur länge lever en fluga inomhus

Olika faktorer avgör som sagt livslängden. En fluga som lever inomhus lever längre än en som lever utomhus. Dels har den färre fiender inomhus och tillgången till föda är stor. Temperaturen inomhus är också den gynnsam för en fluga och förlänger dess liv.

Spannet för husflugans livslängd ligger på ca 15-25 dygn och avgörs mestadels av vilket kön flugan har. Honor ligger på runt 25 dygn och hanar på runt 15 dygn.

Och nu hävdar vi motsatsen angående temperatur

Ovan hävdade vi att behaglig temperatur förlänger livslängden för en fluga. Faktum är att just denna aspekt kan också innebära motsatsen. Just för att värme är gynnsamt så utvecklas flugan snabbare och den går genom sina livsstadier i en raskare takt och kan därmed riskera att dö i förtid.

Låga temperaturer kan å enda sidan göra att en fluga får svårare att överleva, men de kan också sakta ner utvecklingen. Då vissa flugor kan övervintra – med minimal eller ingen aktivitet i kroppen – kan deras livslängd plötsligt bli oerhört mycket längre. Från knappt en månad till flera månader.

Vad äter flugor?

Allt. Flugor äter verkligen allt. All skit du kan tänka dig sätter de i sig. Bokstavligt talat. Och där har du också svaret på vad gör flugor för nytta. Just att de äter allt avskräde de hittar gör dem till naturens små sopgubbar. 

De sätter i sig allt från kobajs till insektslik och tycker att det är toppenkäk. Du kan tycka att flugor är äckliga och irriterande, men de fyller en viktig funktion i naturen och hjälper faktiskt till att hålla rent.

You may also like

Leave a Comment