Hem » Hur många får man åka i en EPA?

Hur många får man åka i en EPA?

by Karl Magnusson
traktor

Får man sitta 3 i en EPA? Eller 4, 5 eller 7 stycken? Ja, kanske.

För en A- eller EPA-traktor så finns det en högsta tillåten lastvikt som inte får överskridas. Det är inte heller tillåtet att ha ett baksäte i en A-traktor eller EPA. Annars finns det faktiskt inte någon regel som besvarar frågan “Hur många får man åka i en EPA?”.

Enligt Trafikförordningen så får man inte ha så många passagerare att det kan uppstå fara. Inte heller placera passagerare så att det kan bli farligt. Det är alltså relativt godtyckligt och lite upp till den polis som eventuellt stoppar epan att avgöra.

Straff för att åka för många i en A-traktor

Finns det då rättsliga påföljder om denne polis skulle anse att det är för många passagerare i EPA:n eller A-traktorn?

Nej, inte baserat enbart på att man är för många men däremot om det, enligt ovan, medför att det kan uppstå fara. Det är dock inte fråga om fängelsestraff utan snarare dagsböter. Och då för föraren av fordonet, inte passagerarna.

Måste man ha bälte i EPA?

Även här är det förarens ansvar att se till att hen själv och passagerarna använder bälten för att förebygga fara. Om bälten finns. Det finns dock inget straff om man inte använder bälte.

Det är dock inte alltid ens poliser har koll på den här regeln. Det finns till och med exempel på när en tonåring fått böter av polisen för att inte ha använt bilbälte i en A-traktor. En bot som sen den granskande åklagaren begärde skulle upphävas. Så här gäller det att hålla koll på sina egna rättigheter och stå på sig om man väljer att åka utan bälte.

You may also like

Leave a Comment