Hem » När konsumenterna väljer –“Bright” vevradio Jula

När konsumenterna väljer –“Bright” vevradio Jula

by Karl Magnusson
RADIOOO

På marknaden finns just nu en uppsjö av vevradioapparter för hemberedskap i händelse av kris.

Vevradio rekommenderas för att befolkningen ska kunna få VMA – viktigt meddelande till allmänheten. Den drivs av en generator när man vevar upp den och behöver ingen strömkälla, vilken kan slås ut vid en kris. En vevradio kan ha en rad olika finesser och extrafunktioner, och fungerar minst lika bra i friluftsliv som i kristider.

Snabbfakta om vevradion som trygghet vid samhällskris:

ÄmneKrisskydd
ProduktVevradio
TesterCivilförsvarsförbundet och “Bäst i test 2022”
Funktioner för olika modellerFM, AM, Mobilladdare/Powerbank solceller, klocka, lampa SOS-ljus mfl funktioner som varierar med pris och märke

Vevradio – Bäst i test 2022

I “bäst i test 2022” så rankas Sangean vevradio högst. Den säljs bland annat på NetOnNet och är förhållandevis dyr. Priset ligger på cirka tusenlappen, och då kan man fråga sig om en utrustning för krisberedskap är värd den kostnaden?

Även Civilförsvarsförbundet har en vevradio som enligt test ska ha bra egenskaper, som till exempel bra ljud, ljus, larm och mobilladdare bland annat. Civilförsvaret har även haft en utbildning där de lottat ut flera vevradio till deltagare, den som de säljer i sin webbshop. Det ska vara osagt om det är en av dessa deltagare som genomfört test på deras vevradio, då det inte framkommer, men vad som går att säga är att den verkar vara minst lika bra som Sangean.

Vevradio Jula och andra försäljare

Andra försäljare av vevradio är till exempel Clas Ohlson, Cdon, Elgiganten och Kjell & company där priserna ligger på 269-1990 kr. Julas vevradio “Bright” på 399 kr verkar trots “Bäst i test” ha varit en av konsumenternas bästa val. Den är nämligen slutsåld. Den verkar ligga bra i pris samtidigt som den har vad som skulle kunna tänkas vara nödvändiga finesser. I beredskapslådan ska nämligen vevradio och belysning ingå som basics. Att Julas vevradio kan laddas med vev, solcell och USB är kanske det som avgör, sedan har den utöver detta SOS-signal och ficklampa. 

Krisberedskapslådan bör också innehålla solceller

  • Värmekälla för att värma mat
  • Varma kläder och filtar
  • Tändare och tändstickor
  • Torra livsmedel och konserver
  • Vatten
  • Vevradio
  • Belysning/solcell/ficklampa
  • Hygienartiklar

Vevradio – vardagsprepping eller en riktig prepper?

För de flesta är krisberedskap ganska nytt och okänt. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) skickade ut en broschyr redan 2018, som hette “Om krisen eller kriget kommer”. Det var innan pandemin och Rysslands invasion av Ukraina, och kändes kanske då lite väl främmande för vanligt folk.

Med tiden har dock fler och fler insett att vi behöver ha viss självförsörjning och utrustning hemma, såsom vevradion. Som vardagsprepper räcker en krisberedskapslåda långt, men det finns de som varit medvetna om behovet länge, och en “riktig” prepper har ofta lärt sig självförsörjning, första hjälpen och självförsvar. Förutom lådan, alltså ett kunskapskrispaket.

Oavsett vilken nivå av prepping man vill lägga sig på så skaffar man sig åtminstone ett visst skydd vid naturkatastrofer, pandemier, samhälls- eller ekonomiska kollapser. Så sprid ordet! Stay safe.

You may also like

Leave a Comment