Hem » Pontus Platin, med många strängar på sin lyra

Pontus Platin, med många strängar på sin lyra

by Karl Magnusson
PONTUS

Pontus Platin är en svensk musiker, skådespelare, programledare och målare. En riktig mångsysslare, med andra ord. Han har bland annat figurerat i Melodifestivalen, både som artist och låtskrivare. I den här texten ska vi ta upp allt som kan vara värt att veta kring denna intressanta man.

Snabba fakta om Pontus Platin:

Pontus PlatinEn riktig mångsysslare som synts i diverse kultursammanhang
MelodifestivalenPontus Platin har deltagit två gånger i Melodifestivalen
ÖvrigtHan har även varit skådespelare, författare och konstnär
After DarkKoreograferat och dansat bakom After Dark

Om Pontus Platin

Pontus Platin föddes 1954 i Stockholm. Hans fullständiga namn är Pontus Peter Jonas Platin. Han inledde sin karriär som scenartist i Fattighuskabarén, vilket sedermera blev ett naturligt steg in på den bana som gjorde att han blev dansare och koreograf för After Dark med Christer Lindarw. 

Han blev senare programledare för SVT:s ungdomssatsning Häftig Fredag tillsammans med Hélène Benno. I det programmet syntes bland annat profiler som Magnus Uggla och Lena Alinder. Även Kersti Adams Ray var ett tag programledare för Häftig Fredag. Ett urval av vad Pontus Platin sysslat med:

  • Koreograf och bakgrundsdansare för After Dark med Christer Lindarw
  • Programledare i tv för Häftig Fredag tillsammans med Hélène Benno
  • Deltagit två gånger i Melodifestivalen, dels som låtskrivare och dels som artist
  •  Skrivit en bok med titeln Mannens lilla röda – En ABC-bok för män som vill lyckas (2013)

Pontus Platin och Melodifestivalen

Pontus Platin har alltså ställt upp i Melodifestivalen vid två tillfällen. Den första gången vi såg honom i den populära musiktävlingen var 1979, vid en tid då Platin förmodligen var som mest på tapeten. Den gången framförde han sin egenskrivna låt Nattens sång. Med den slutade han på en åttonde plats, bland annat bakom den suveräna segraren Ted Gärdestad med klassikern Satellit. Den här upplagan av Melodifestivalen är också ihågkommen för att Magnus Uggla överraskande kom på sista plats med låten låten Johnny The Rocker

17 år senare, det vill säga 1996 gjorde Pontus Platin comeback i Melodifestivalen. Den här gången var han med och skrev Peter, Lasse, Nick, Janne & Lennarts låt Gör Någon Glad tillsammans med Svante Persson. Bidraget blev dessvärre utslaget innan final. Vinstbidraget som fick representera Sverige i Melodifestivalen 1996 blev Den Vilda med gruppen One More Time

Pontus Platins familj

Pontus Platin har haft ett rikt familjeliv vid sidan av sina framträdanden i offentligheten. För det första är han son till den svenska pr-kvinnan Chris (egentligen Kerstin) Platin. Hon arbetade under 60- och 70-talen som inspicient i Hollywoods filmindustri, bland annat hos en av de största filmstjärnorna på den tiden: Errol Flynn. Ett tag var Chris Platin även stationerad i Sydamerika. Pontus Platin växte därför upp och tillbringade sina första åtta år i Sydamerika innan familjen flyttade tillbaka till Sverige och Stockholm. 

Vad det gäller Pontus egen familjebildning så har han en fru vid namn Marzena Doberhof. De har varit gifta sedan 2007. Pontus har även en dotter som heter Pima (född 1995) från ett tidigare förhållande.

Något bortglömd men konsten finns kvar

Pontus Platin är kanske inte top of mind i svenskens medvetande idag, men han kan helt klart titta tillbaka på en framgångsrik karriär i det svenska kulturlivet. Förutom de saker vi redan nämnt spelade Platin bland annat huvudrollen som Frank N Furter på Skandinavienpremiären av den populära pjäsen The Rocky Horror Show som gick upp på Nya Teatern i Göteborg 1981. Han har också varit verksam som konstnär. Bland Pontus Platins konstverk kan vi bland annat notera många akrylmålningar i porträttform. Han har även haft en blogg på Aftonbladet med namnet Pontus Platin tittar på livet. 

You may also like

Leave a Comment